vuljeduikfles

innovatieve duik app

Over de opdracht

De ideale oplossing voor Duikcentrum de Witte Boulevard is een app waarmee de gebruiker zowel lucht kan vullen als afrekenen. Alleen is er geen internet op de vullocaties aanwezig...

Geen internet, toch een app
Op de vullocaties is geen internet of WiFi aanwezig en geen mogelijkheid om dit aan te leggen. Voor een app is communicatie met een netwerk of server noodzakelijk. Elke app stuurt en ontvangt opdrachten vanuit een server. De server interpreteert en verwerkt deze opdrachten en stuurt die vervolgens weer aan de app.

Meekijken en meedenken
Bij ingewikkelde vraagstukken loopt FrisBEE vaak een dag(deel) mee in het bedrijf om de situatie te doorgronden. Op die manier kunnen wij beter meedenken en samen tot de beste oplossing komen.

Bij een bezoek aan de vullocatie blijkt de muntinstallatie gekoppeld aan een PLC: een soort mini-computer die eenvoudige processen kan automatiseren. Deze kan alleen niet verbinden met internet.

FrisBEE adviseert om de PLC uit te breiden met een industriële Arduino met een ingebouwde SIM-kaart. Die kan wel verbinden met een netwerk of server, ook op plaatsen zonder internet. De zelfstandige opererende Arduino komt naast de huidige installatie te draaien. Mocht de Arduino uitvallen, dan blijft de huidige munt-opstelling gewoon werken.

Eerst garantie, dan pas bouwen
Bij FrisBEE wordt de Arduino geprogrammeerd en getest. De Arduino krijgt bijvoorbeeld de opdracht om de luchttoevoer aan of uit te zetten. Als de Arduino alle testen goed doorstaat, wordt de testopstelling verplaatst naar een vulstation om daar verder te testen.

Vooraf is afgesproken dat de app pas gebouwd wordt, als er goede verbinding gegarandeerd kan worden. Nu de betrouwbaarheid vastgesteld is, wordt de app ontwikkeld voor iOS en Android-gebruikers. Met het technische proces als leidraad wordt een modern ontwerp voor de app gemaakt, die de gebruiker in heldere stappen door het vulproces leidt.

Afrekenen met app
Na het downloaden van de app maakt de gebruiker een account aan en stort direct een minimum bedrag aan saldo. Voor elke vulbeurt wordt gecontroleerd of het minimum saldo nog toereikend is. Saldo kan zowel via bank als (cadeau)kaart aangevuld worden. In de app kun je je saldo checken of terug laten storten.

QR code scannen
Op de locatie bevestigt de gebruiker zijn/haar duikfles aan het vul-apparaat. De gebruiker scant de QR-code bij het vulstation of voert handmatig een code in. Zo weet de app exact bij welk vulstation lucht gevuld gaat worden.

Zodra de gebruiker aangeeft klaar te zijn voor het vullen, kijkt de Arduino of de perslucht-afsluiter veilig open kan. Staat de afsluiter nog dicht, dan verstuurt de Arduino een melding naar de server (en dus naar de app-gebruiker) om de afsluiter eerst open te zetten. Tijdens het vullen wordt de muntsleuf vergrendeld, zodat er geen muntgeld meer geaccepteerd wordt. Zo kan er altijd veilig gevuld worden.

Bestelhistorie in app
Een druksensor op de Arduino leest de gegevens af en toont deze in de app tijdens het vullen. De einddruk, verstreken tijd en het uiteindelijke bedrag worden getoond in de app. Het bedrag wordt afgeschreven van het beschikbare saldo. De historie van vulbeurten wordt in de app opgeslagen, zodat dit door de gebruiker altijd bekeken kan worden.

Storing melden in app
Nu er toch een app ontwikkeld is, kan het melden van een storing ook via de app. De gebruiker scant een QR-code aan een van de vulstations en vult een kort formulier in. Om het melden laagdrempelig te houden, is een account hiervoor niet nodig. Via een SMS-alert wordt de storingsdienst van het duikcentrum direct op de hoogte gesteld.

Als extra service voor de gebruiker is het ook mogelijk om informatie op te slaan in de app. Zoals het aantal duikflessen, de inhoud per duikfles en de keurdatum. Komt de keurdatum in zicht, dan kan de gebruiker desgewenst een herinnering ontvangen.

FrisBEE gaat verder
Zoals u uit dit artikel heeft kunnen afleiden, zijn de programmeurs van FrisBEE niet alleen bedreven in het programmeren van apps of web-applicaties. Heeft u een technische uitdaging voor ons? Neem dan zeker contact met ons op!


Terug Neem vandaag nog contact op!

Andere projecten van deze klant

Vuljeduikfles

SMS alert bij storingen

Een storing melden is een goede oplossing. Nog idealer is om een melding te krijgen voordat een storing optreedt! Dat kan met de SMS alert dienst die wij ontwikkelden voor Vul je Duikfles.

Lees verder